Voedselbos

Voedselbos

De ontwikkeling van een voedselbos is een langgekoesterde droom van Laura. Haar interesse voor eten uit eigen tuin, een gezonde bodem en permacultuur vormde de basis voor de wens van het aanleggen van een voedselbos. Maar wat is een voedselbos eigenlijk?
“Een voedselbos is een tuin waarin de structuur van jong natuurlijk bos wordt nagebootst, met planten die direct of indirect nuttig zijn voor mensen – meestal eetbare planten. Het kan een tuin zijn met hoge bomen, lage bomen, struiken, houtige en vaste planten, eenjarigen, wortel- en knolgewassen en klimmers, allemaal zodanig geplant dat er een maximale positieve interactie ontstaat, waarbij de bodemvruchtbaarheid in hoge mate of zelfs helemaal door de planten zelf in stand gehouden wordt. Een voedselbos is in feite een ecosysteem van nuttige planten (en ook dieren). Dat het zelf de bodemvruchtbaarheid in stand houdt, komt door het gebruik van stikstofbindende planten en van planten die vooral goed zijn in het omhoog halen van voedingsstoffen uit de diepere bodemlagen. Ook de diversiteit is van belang: een hoge diversiteit verbetert vrijwel altijd de gezondheid van een ecosysteem.” Bron: Praktisch Handboek Voedselbossen van Martin Crawford.
Fascinerend toch? Graag nemen we je mee in de ontwikkelingen van het voedselbos. Binnenkort zullen we lezingen en workshops aanbieden rondom eetbare tuinen, boslandbouw en voedselbossen.
Ontwerp voedselbos: Lekker Groen.
voedselbos